December 31, 2017

පරිභෝජනයට නුසුදුසු මාළු

ආහාරයක් වශයෙන් මාළු සකස් කිරිමේදි  නරක් නොවු අළුත් මාළු  භාවිතා කිරිම අනිවාර්යයෙන්ම කළ යුතු දෙයකි.එය ආහාරයක් ලෙස මාළුවල පෝෂක ගුණය , රෝග නොවැලදීමට හා නියම රසයක් ලබා ගැනිමට ද උපකාරී වේ.ඇතැම් විට නරක් වූ මාළු ආහාරයට ගැනීම විෂ වීමට ද හැක.
 ශීත රටවලට වඩා ඉහළ උෂ්ණත්වයක් ඇති ශ්‍රී ලංකාව වැනි රටවලදි  මසුන් මිය ගිය මොහොතේ සිට ඉතා වේගයෙන් නරක් වීමේ ක්‍රියාවලිය ආරම්භ වේ.
මිට අමතරව ප්‍රධානතම  වන්නේ අපරික්ෂාකාරි පරිහරණයේදි සිදුවන තුවාල වලට ක්ෂුද්‍ර ජීවින්  ඇතුල් වි එන්සයිම පිට කිරිම නිසා නරක් විමේ වේගය වේගවත් වීමයි.මසුන් ඇල්ලිමේ ක්‍රම,  මැරිමේ ක්‍රම හා ඉන්පසු අසුරන ක්‍රමද මෙම  භෞතික හානි වලට හේතු වේ.

පරිභෝජනයට නුසුදුසු මාළු  හදුනා ගන්නේ කෙසේද

මාළුවාගේ ඇස් ඉතා දීප්තිමත්, විනිවිද දැකිය හැකි එළියට නිරාවරණය වි හා කළු පැහැති විය යුතුය. නරක් වීමත් සමග  ඇස ක්‍රම ක්‍රමයෙන්  ගිලා බසි. ඇස තුල පැහැය වෙනස් වි සුදු පැහැයක් සහිත වී වැඩිපුර නරක් විමත් සමග ඇස ඇතුළට ගිලා බසි. වියළි ස්වභාවයක් ගනි.

අලුත් මසුන්ගේ කරමල තද රතු පැහැතිය. ශ්ලේෂ්මය නොපවති. අලෙන සුළු නොවේ. කරමලෙහි කුඩා කොටස් පහසුවෙන් වෙන් කර දැකගත හැක. ඒවා පහසුවෙන් නොකැඩේ.
මාළු නරක්  වීමත් සමග කොරළ පහසුවෙන් ගැලවිමට පුළුවන.මාළු නරක් වන විට මුලින්ම සිදුවනුයේ කොරළ ඉවත් වීමයි.
නරක් වු මාළුන්ගේ හම දීප්තිමත් බව අඩු වි ශ්ලේශ්මලය පවති.එසේම දුර් ගන්ධය දැනිමද සිදු වේ.
එසේම අළුත් මාළුවකුගේ  ඇග  ඇගිල්ලෙන් එබු විට එම ඇගිලි සලකුණ ඉක්මනින්  නැතිවෙන නමුත්  නරක් වු මාළුවකුගේ  එම ඇගිලි සලකුණ ඉක්මනින් ඉවත් නොවි බොහෝ වේලාවක් පවති.

0 comments:

Post a Comment