
මෙසේ ජලය නටවා
ඉවත් කරගත හැකි කඨිනත්වය තාවකාලික කඨිනත්වය ලෙස හැදින්වේ.
ස්ථිර
කඨිනත්වය ඇති වනුයේ කැල්සියම් හා මැග්නීසියම් කාබනේට හේතුවෙනි.මෙය ඉවත් කිරීම
අපහසුය.
මීට අමතරව
ජලයේ දිය වී ඇති සල්පේට,ක්ලොරයිඩ ආදිය ජලයේ කිවුල හෙවත් කඨිනත්වයට බලපෑමක් ඇති
කරනු ලබයි.
ජලයේ කඨිනත්වය
රසායන විද්යාවේදී ප්රකාශ කරනුයේ CaCO3
සාන්ද්රණය ලෙසිනි.එසේ CaCO3 සාන්ද්රණය ලීටරයට
මිලිග්රෑම් 60-120 කි.මෙම ප්රමාණය අතර නම් එම ජලය මධ්ය කිවුල් ජලය ලෙසත්
120-180mg/L අතර නම්
කිවුල් ජලය ලෙසත් 180mg/L ට අධික නම්
ජලය අධික ලෙස කිවුල් ලෙසත් ගැනේ.
ශ්රී ලංකාවේ
වියලි කලාපයේ බොහොමයක් ප්රදේශවල ජලය අධික කිවුල් ජලය හෝ කිවුල් ජලය වේ.ජලයේ
කඨිනත්වය ප්රදේශයට ප්රදේශයට වෙන් වන්නේ නම් ඒ එහි ඇති තාවකාලික හෝ ස්ථිර
කඨිනත්වය මත පමණකි.එනම් ජලයේ ඇති කැල්සියම් හා මැග්නීසියම් බයිකාබනේට හා කාබනේට
සාන්ද්රණය මත පමණි.
සකස්කළේ? / උපුටාගැනීම ?
සකස්කළේ? / උපුටාගැනීම ?
6 comments:
වැදගත් ලිපියක්.ස්තුතියි
කිවුල් ජලය ආම්ලිකද?
ඉතාම වැදගත්.. බොහොම ස්තූතියි 🙏
වැදගත් ලිපියක්..ප්රයෝජනවත් උනා..ස්තුතියි !
ළිඳක කිවුල අඩු කරගැනීමට ක්රමයක් නැද්ද
Great post 👍
Post a Comment