January 26, 2017

විටමින්වලින් ශරීරයට ලැබෙන ප්‍රයෝජන

විටමින් ස්වභාවිකව ලබාගත හැකි ආහාර වර්ග
  කාබනික සංයුතියකින් සමන්විත විටමින් යනු අපගේ පෝෂණයට අත්‍යාවශ්‍ය අපගේ ආහාරයේ තිබිය යුතු පෝෂණ පදාර්ථ විශේෂයක්.සුලු පරිමානයන්ගෙන් වුවද විටමින් අපගේ ශරීරයේ ක්‍රියාකාරිත්වයට අවශ්‍යම ද්‍රව්‍යයක්. ශරීර  වැර්ධනයට,පරිවෘත්තීය ක්‍රියා නිසි පරිදි පවත්වාගෙන යාමටත්, ප්‍රතිශක්තිකරණය පවත්වා ගැනීමටත් , ආහාර ඡීර්ණය එනම් අප ගන්නා ආහාරවල තිබෙන කාබෝහයිඩ්රේට මේදය, ප්‍රෝටීන වැනි පෝෂ්‍ය පදාර්ථ ශරීරයට අවශෝෂණය කර ගැනීමට එම ද්‍රව්‍ය කුඩා කොටස් වලට කැඩී වෙන්විය යුතුයි. ඒ සඳහා උපකාරී වන්නේ ශරීරයේ තිබෙන එන්සයිම එම එන්සයිම ක්‍රියාකාරී වීමට විවිධ විටමින් වර්ග විශාල මෙහෙයක් ඉටුකරණු ලැබේ.
කෟතීමව නිෂ්නිපාදිත විටමින් වර්ග 
ප්‍රධාන වශයෙන් ම  ආහාර වලින් අපට විටමින් ස්වභාවිකව ලබාගත හැකි අතර හිරු එළියෙන් විටමින් ඩී ලබාගත හැකිය. මීට අමතරව විවිධ අයුරින් නිෂ්පාදනය කරණු ලබන විටමින් වර්ගද වෙළදපලේ බහුලව ඇත. විටමින් වර්ග කොටස් දෙකකට බෙදා දක්වන්න පුළුවනි. A ජලයේ දියවන විටමින් වර්ග සහ මේදයේ දියවන විටමින් වර්ග ලෙස. විටමින් A, විටමින්  D සහ විටමින් E, K යන වර්ග මේදයේ දියවී ඇති විටමින් වර්ග.මේදයේ දියවී ඇති විටමින් වැඩිපුර ශරීරයට ලබාගත් විට පහසුවෙන් ශරීරයෙන් ඉවත්වන්නේ නෑ. එම මේද කොටස් ශරීරයේ විවිධ ස්ථානවල තැන්පත් වීමට ඉඩ තිබෙනවා. ඒ නිසා පසුකාලීනව විවිධ රෝගාබාධවලට මුහුණ පෑමට ඔබට සිදුවන්නට පුළුවන්.
විටමින් D සහ විටමින් C දියවී ඇත්තේ ජලයේ. ජලයේ දියවී ඇති විටමින් අවශ්‍ය පමණට වඩා ශරීරයට ගත්තත් හානියක් සිදුවන්නේ නෑ. ඒ ඉතා පහසුවෙන් ඒවා ශරීරයෙන් පිටවී යන නිසයි.
විටමින්වලින් ශරීරයට ලැබෙන ප්‍රයෝජන
විටමින්
ශරීරයට ලැබෙන විටමින් A ප්‍රමාණය අඩුවීම අස්ථි වර්ධනයට ඍජුවම බලපානවා. අපගේ සම ඉක්මනින් රළු වීමට විටමින් A ඌනතාවය හේතු වෙනවා. විටමින් A ඌනතාවය විශේෂයෙන් ම බලපාන්නේ ඇස්වලට. ටමින් A ශරීරයට වැඩිවීමත් ප්‍රබල ගැටලුවක්. පමණට වඩා ශරීරයේ විටමින් ඒ වැඩිවීම අක්මාව සහ අස්ථි ආශ්‍රිත රෝගවලට හේතුවක්.විටමින් A කිරි, මස්, බිත්තර වැනි සත්ව ආහාරවල බහුල වශයෙන් අඩංගු වෙනවා. ඊට අමතරව කැරට්, බතල, පලා වර්ග ආදියේත් විටමින් බහුලව A තිබෙනවා.
විටමින් B
විටමින් B යනු විටමින සංකීර්ණයක්. විටමින් B1, B2, B4, B5, B6, B12 ලෙස ඒවා නම් කෙරෙනවා.B කාණ්ඩයේ විටමින අප එදිනෙදා ගන්නා සත්ව ආහාරවල මෙන් ම ධාන්‍යවලද ඉතා සුලභව තිබෙනවා. බයොටින් නම් විටමිනය අයත් වන්නේත් විටමින් B යටතට. බයොටින් සත්වමය ආහාරවල මෙන් ම තක්කාලිවලත් බහුලව තිබෙනවා.
විටමින් C
දොඩම්, නෙල්ලි වැනි ආහාරවල විටමින් C බහුලයි. විටමින් C අප ගන්නා ආහාරවල පෝෂ්‍ය කොටස් ශරීරයට උරාගැනීමට බෙහෙවින් උපකාර වෙනවා.ඒ නිසයි අප ගන්නා ප්‍රධාන ආහාර වේලකට පසුව විටමින් C අඩංගු පලතුරක් ආහාරයට ගත යුත්තේ. විදුරු මස් වලින් රුධිර වහනය, කැසීම් නිසා නිතර තුවාල ඇතිවීම සහ එම තුවාල සුවවීමට කලක් ගතවීම වැනි තත්ත්වයක් විටමින් C ශරීරයට අඩුවීම නිසා ඇතිවිය හැකියි.එළවළු සහ පලතුරු වල විටමින් C බහුලව අඩංගු වන අතර ඒවා සිහින්ව කැපූවිට විටමින් C විනාශ වෙනවා. ආහාර අධික උෂ්ණත්වයට රත් කිරීම ද විටමින් C විනාශ වීමට එක් හේතුවක්.
විටමින් D
අපේ සමේ යම් යම් කොටස් හිරු එළියේ ඇති පාරජම්බුල කිරණ වලට නිරාවරණය වීමෙන් අපගේ සම මතම විටමින් D නිපදවෙනවා. මුහුදු මසුන්ගේ අක්මා තෙල්වලින්, බිත්තර කහමදයේත් විටමින් D බහුලයි.විටමින් D අඩුවීම එම දරුවා Rickets නම් රෝග තත්ත්වය ඇතිවීමටත් වැඩිහිටියකුගේ ශරීරයේ විටමින් අඩුවීම Osteomalasia නම් රෝග තත්ත්වය ඇතිවීමටත් හේතුවන බව සොයාගෙන තිබෙනවා.

විටමින් E
 රටකඡු ආමන්ඩ් වැනි ඇට වර්ග මෙන්ම නිවිති වැනි ශාකවලද අලිපේර වැනි පළතුරුවල සහ ශාක තෙල් වල අඩංගු විටමින්  යනු මේදයේ දියවනජලයේ දිය නොවන විටමින් වර්ගයක් වේ. එමනිසාශරීරය තුළ විටමින් ගබඩා වී පවතින්නේ මේද පටක වලය. එය රතු රුධිරාණු (Red blood cells) නිෂ්පාදනයට මෙන්මරුධිරය කැටිගැසීමේ යාන්ත්‍රණයට වැදගත් වන විටමින් සක්‍රීය කිරීමටද වැදගත් වේ. එයට අමතරවඅපේ ශරීරය තුළ විටමින් ප්‍රතිඔක්සිකාරකයක් (Antioxidant) ලෙස ක්‍රියාත්මක වන බැවින්මුක්ත ඛණ්ඩක (Free-radicals) සහ මේදය මගින්ශරීරයේ අවයවඅස්ථිසහ පටක වලට හානි සිදුවීම වළක්වයි.

විටමින් K
අක්මාවේ තැන්පත් කර ඇති විටමින් K  අන්ත්‍රයේ  සිටින බැක්ටීරියා මගින් ස්වභාවිකවම ශරීරය තුල නිපදවනු ලැබේ. ඊට අමතරව තද කොළපැහැති පත්‍ර සහින එළවඑවල බහුලව ඇත. අස්ථි වර්ධනය සහ අඑත්වැඩියාවටද රුධිරය කැටිගැසීමේ ක්‍රියාවලිය සදහා විශාල මෙහෙයක් ඉටු කරණු ලබන අතර පරිවෟත්තීය ක්‍රියා නිසි පරිදි පවත්වා ගෙන යාමටත් මොලයේ ක්‍රියාකාරීත්වයටත් පිලිකා සෛලවලට එරෙහිව ක්‍රියා කිරීමටත් වැදගත් වේ.  මෙය අඩුවීම නිසා අස්ථි දුර්වලවීම, ඔස්ටියෝපෙරෝසිස් මෙන්ම රුධිරය කැටිනොගැසීමට හේතු වේ. 

උපුටාගැනීම - අන්තර්ඡාලය ඇසුරිනි
                     Nayana Wijeratna -STO,Yatinuwara

0 comments:

Post a Comment