March 24, 2014

මී පැණි

මී පැණි ස්වභාවධර්මයෙන් ලැබුනු  දායාදයකි. මී පැණි විශ්වයේ ඇති නරක් නොවන එකම ආහාරයයි.
මී පැණි වලට ස්ඵටික ලෙස පැවතීමේ හැකියාව නොමැත.
 ආදි කාලයේදී ඊජිප්තු ජාතිකයන් විස්වාශ කලේ මී පැණි භාවිතයෙන් ආයුෂ වැඩි වන බවයි.
මී පැණි පැණි ස්වභාවික ඇන්ටිඔක්සිජන් කාරකයකි.
මී පැණි වල 80% ක සීනි ප්‍රතිශතයක් ඇත.
මී පැණිවල සංයුතිය
Fructose -38.2%    Glucose-31.3%    Maltose-7.1%   Sucrose-1.3%    Water-17.2%  Higher suger-1.5% Ash-0.2%     Other-3.2%
තවද යකඩ කැල්සියම් පොස්පරස් මැන්ගනීස් සහ ඇමයිනෝ අම්ල අඩංගු වේ.
විටමින් බී සහ සී ද අඩංගු වේ.
මී පැණි වල ගුණ
මී පැණි මගින් ප්‍රතිශක්තීකරණ පද්ධතිය ශක්තිමත් කරයි. මී පැණි රැධිරයේ සුදු රැධිරාණු ශක්තිමත් කරයි.ඇන්ටිඔක්සිජන් අඩංගු බැවින් බැක්ටීරියා සහ දිලීර ආසාදන වලට එරෙහිව ක්‍රියා කරයි.ව්‍යාජනක ක්ෂුද්‍රජීවීන්ට එරෙහිව ක්‍රියාකරයි.උදා E. coli, Staphylococcus aureus and Pseudomonas aeruginos
වැනි  biofilms සාදන විශේෂ  මෙම ක්‍රියාවලිය පහසුකිරීමට මී පැණි වල ඇති සර්වසාධාරන ගතිලක්ෂණ හේතුකාරක වේ.
එනම් හයිට්‍රජන් පෙරොක්සයිඩ් අඩංගු වීම
ආම්ලිකතාවය
අධික සීනි සාන්ද්‍රනය
බාහිර ආස්‍රතිය මගින් බැක්ටීරියා විනාශ කිරීමේ හැකියාව
phenolic acids, caffeic acid, p-coumaric acid and ellagic acid අඩංගුවීම.
ව්‍යාජනක ක්ෂුද්‍රජීවීන්ට එරෙහිව ක්‍රියාකරන ප්‍රොටීනයක්මී පැණි වල ඇති බව නවතම පර්යේෂණ වලින්  සොයා ගෙන ඇත.
පිලිකා සහ හදවත් රෝග පාලනයට මී පැණි වැදගත් වේ.
මී පැණි සහ කුරැදු  මිශ්‍ර කර ආහාරයට ගැනීම රැධිර කොලෙස්ටරෝල් සහ රැධිර පීඩනය පාලනයට වැදගත්ය.
මී පැණි සමට ඉතා වැදගත්ය.uv කිරණ වලින් සම ආරක්ෂා කරයි.සමට ලාබාල පෙනුමක් ලබා දෙයි.
මී පැණි සහ කිරි මුහුණ පිරිසිදුකාරකයක් ලෙස ක්‍රියා කරයි.
මී පැණිවල විටමින් සහ ඇන්ටිඔක්සිජන් අඩංගු වීම නිසා සම මතු පිට තුවාල සහ පිලිස්සුම් සුව කිරීමට වැදගත් වේ.
මී පැණි සහ කුරැදු  මිශ්‍ර කර ආහාරයට ගැනීම කැස්ස උණ වැනි රෝග පාලනයට වැදගත් වේ.
තවද මීපැ ණි මගින් දත් කැක්කුම, ඇසීමේ දුර්වලතා ,හුස්ම ගැනිමේ දුර්වලතා වැලැක්වීමට හේතු වේ.
මී පැණිඅමාශික බැක්ටීරියා රෝග සහ වාත රෝග වැලැක්වීමට හේතු වේ.
මී පැණි සහ කුරැදු  මිශ්‍ර කර ආහාරයට ගැනීම ආතරයිටීස්  රෝගය සහ මුත්‍ර ආසාදන පාලනයට හේතු වේ.


උපුටා ගැනීම-. American Chemical Society (ACS). "Honey offers new approach to fighting antibiotic resistance." ScienceDaily. ScienceDaily, 16 March 2014. <www.sciencedaily.com/releases/2014/03/140316132801.htm>.

0 comments:

Post a Comment