June 29, 2016

ප්ලාස්ටික් සෞඛයට තර්ජනයක් ද !

ප්ලාස්ටික් වල මූලික සම්භවය පෙට්ට්‍රෝලියම් ය.  සංයුතිය අනුව ප්ලාස්ටික් වර්ග කිහිපයකි.
  1.  PET / PETE – Polyethelene terephtalate (සංකේත අංකය - #1)
  2. HDPE – High density polyethelene (සංකේත අංකය - #2)
  3. PVC – Polyvenyl Chloride (සංකේත අංකය - #3)
  4. LDPE – Low density Polyethelene  (සංකේත අංකය - #4)
  5. PP – Polypropylene  (සංකේත අංකය - #5)
  6. PS – Polystyrene  (සංකේත අංකය - #6)
  7. Polycarbonate Plastic  (සංකේත අංකය - #7)
මේවා අතුරින් ආහාර ඇසුරුම් කිරීම සදහා ජාත්‍යන්තරව අනුමත කර ඇත්තේ HDPE, LDPE සහ PP යන වර්ගයන්ය.
ප්ලාස්ටික් වලට විවිධ භෞතික හා රසායනික ගුණ ලබාදීම සදහා එක් කරණු ලබන සහ ප්ලාස්ටික් තුලම තිබෙන විවිධ විෂ රසායන වර්ග පොදුවේ ප්ලාස්ටිසයිසර්ස් (Plasticizers) ලෙස හදුන්වන අතර ප්ලාස්ටික් භාජනවල ඇසුරුම් කළ ආහාර වලට කල්යාමේ දී ප්ලාස්ටිසයිසර්ස් කාන්දුවෙයි.  උෂ්ණත්වය,තෙල්.ඇල්කොහොල් යන ඒවා මගින් මෙම ක්‍රියාවලිය උත්ප්‍රේරනය කරණු ඇත.  පෙට් බෝතල් වලින් පමණක් අහිතකර රසායනික ද්‍රව්‍යන් 19 ක් පමණ කාන්දු වන බව සොයාගෙන ඇත.  ඒවා අතුරින් පහත සදහන් රසායනික ද්‍රව්‍යන් වර්ග මානව සෞඛ්‍යට වැඩි බලපෑමක් සිදු කරණ බවට හදුනාගෙන ඇත.
1.      කැලේට් (Pthalate)
2.      බිස්ෆිනෝල් ඒ
3.       ඇන්ටිමනි
4.      ඇසිටැල්ඩිහයිඩ් සහ විවිධ ඇල්ඩිහයිඩ් වර්ග


විද්‍යා තාක්ෂණ නිලධාරි, පඩුවස්නුවර (බටහිර)

0 comments:

Post a Comment