ස්ථුලතාවය (Obesity) අද ලොව පුරා විශාල සෞඛ්ය ගැටළුවක්ව පවතී. ස්ථුලතාවය ලෙස
හදුන්වන්නේ ශරීරයේ සාමාන්යෙයන් පවතින මේදය ප්රමාණයට වඩා වැඩි මේදය ප්රමාණයක්
තැම්පත් වීමයි. පිරිමියෙකුගේ ශරීර බරින් 25%කට වැඩි ප්රමාණයක්ද, කාන්තාවකගේ ශරීර
බරින් 35%ට වැඩි ප්රමාණයක්ද මේදය තැම්පත් වී තිබේ නම් ඔහු හෝ ඇය ස්ථුලතාවයෙන්
පෙලෙන්නෙකු සේ සැළකේ.
ස්ථුලතාවය මැන බැලීමට
මිනුම් දඩු කිහිපයක් තිබුනද ඉන් ප්රධාන තැනක් ගනු ලබන්නේ BMI අගයයි.
BMI = පුද්ගලයෙකුගේ බර (Kg)
------------------------------
උස (m2)
මෙම අගය 23-25 - අධික බර (Over weight)
25ට වැඩි නම්- ස්ථුල
ස්ථුලතාවයට බලපාන හේතු
·
අධික කැලරි පුමාණයක් දෛනිකව ශරීරයට ලැබෙන
තෙල් බහුල/ක්ෂණික ආහාර වර්ග/සීනි අධික ආහාර වර්ග ආහාරයට ගැනීම.
·
ව්යායාමවලින් තොර අක්රීය දිවි පෙවෙතක් ගත
කිරීම.
·
ප්රමාණය ඉක්මවා ආහාර ගැනීම.
·
ආහාරවල තන්තු ප්රමාණය අඩු වීම/එලවළු සහ
පලතුරු අඩුවෙන් ආහාරයට එක් කර ගැනීම.
·
ඇතැම් ඖෂධ වර්ග දීර්ග කාලීනව ලබා ගැනීම.
·
පරම්පරාවෙන්/ජානමය හේතු
ශරීර බර වැඩි වීම ලෙඩ
රෝග ගණනාවකටම හේතුවක්
Ø කොලෙස්ටරෝල්
මේදය වැඩි වීමටත්, හෘද රෝග ඉහල යාමටත් ස්ථුලතානය ඍජුවම බලපායි.
Ø නින්දේදී අධික
ලෙස ගෙරවීම සමහරුන්ට ඇතිව තිබෙන ගැටළුවකි .එය රෝගයකි. එම රෝගය නිසා නිදා සිටින විට
හුස්ම ගැනීමේ අපහසුවක් ඇති වේ. එහි ප්රතිඵලය වන්නේ මොළයට ලැබෙන ඹක්සිජන් ප්රමාණය
අඩු වීමය. නින්දෙන් අවධි වූ විට හිස රදය ඇති වී උදය කාලයම එය පැවතීම ,අමතකවීමේ
ස්වභාවය වැඩි වීම
Ø ස්ථුලතාවයේ
තවත් අතහිතකර බලපෑමක් වන්නේ ඔස්ටියෝ ආතරයිටිස් රෝග තත්වයට ගොදුරු වීමය. ශරීරයේ
අධික බර පාදයේ හන්දි වලට දරා ගත නොහැකි වෙයි.මෙහිදී පාද වල හන්දි ඉදිමී ඇවිදීමේ
අපහසුතාවය ඇති වේ.
Ø ස්ථුලතාවය
මානසික සෞඛ්යයට ද බලපායි. මානසික ආතථිය ,විෂාදය යන රෝග වලට ගොදුරු වීමේ ප්රවනතාවය
ස්ථුල පුද්ගලයන් තුල වැඩිය. තවද විෂාදයෙන් පෙලෙන රෝගීන් අධික ලෙද ආහාර ගැනීම,නිතර
නිදා ගැනීම වැනි පුරුදු නිසාද ස්ථුලතාවය වර්ධනය වේ.
ශරීර බර අඩු කර ගැනීමට
කළ හැකි දේ..
J දෛනිකව ශරීරයටබ ලැබෙන තෙල් බහුල ආහාර වර්ග ගැනීමෙන් වැලකී සිටීම.(කුඩා කල සිට ක්ෂණික ආහාර වර්ග ගැනීමේ පුරුද්ද ජීවිත කාලයේම පැවතිය
හැකිය).
J අවශ්ය ප්රමාණයට
වඩා ආහාර ගැනීමෙන් වැලකී සිටීම.
J දිනකට පැය ½ක් වත් ව්යායාමයේ
යේදීම.
J දහවල් නිදා
ගැනීමෙන් වැලකී සිටීම
J රාත්රී ආහාරය
නින්දට පැයකට පමණ පෙර ලබා ගැනීම.
J කෙදි බහුල ආහාර වර්ග ආහාරයට එක් කර ගැනීම.
0 comments:
Post a Comment