බොහොමයක් එළවළු වර්ග
අතුරින් මුරුංගා වලට හිමිවන්නේ සුවිශේෂී තැනකි. මෙහි ඇති ඖෂධීය ගුණය අසාමාන්ය ගුණ
සමුදායකයකින් සමන්විත වේ. වත්මන් තරුණ පරපුර එතරම් රුචිකත්වයක් නොදැක්වුවද මුරුංගා
කරළෙහි පවතින ගුණය රසය ඉතාමත් ඉහළය. මුරුංගා ප්රභේද රැසකි. හේන් මුරුංගා, මස්
මුරුංගා, වැට මුරුංගා, ඒ අතර කිහිපයකි. ඕනෑම පරිසරයක පහසුවෙන් රෝපණය වීමේ
හැකියාවක් මෙම ශාකයට ඇත. බුරුමය, ඉන්දියාව, පිලිපීනය සහ ශ්රී ලංකාව වැනි රටවල
මුරුංගා ශාකය බහුලව දැක ගත හැක. ආයුර්වේදයට අනුව මුරුංගා ප්රභේද තුනකි. එහිදී මුරුංගා
කරල්, මල්, පොතු, පත්ර සහ ගහේ ලාටු ඖෂධ සදහා යොදා ගනී.
මුරුංගා විෂ නාෂක
ඖෂධයකි. දැල්ලෝ, ඉස්සෝ වැනි ආහාර පිසින
විටදී එයට මුරුංගා කොළ ටිකක් එකතු කිරීමත් එසේම මඤ්ඤොක්කා තම්බන විට එහි විෂ සහිත
බවක් වේ නම් එය නැති කිරීම සදහා මුරුංගා කොළ ටිකක් තම්බන අවස්ථාවේ එයට එක් කර ගත
හැකිය. ඒවාගේම අච්චාරු සෑදීමේදී එය ඉක්මනින් පැසවීම සදහා මුරුංගා පොත්තක් එයට එකතු
කර ගත හැකිය. මුරුංගා පොතු වියලා කුළුබඩුවක් ලෙස දිනපතා වෑංජනවලට එකතුකර ගත
හැකිනම් රෝග රැසකින් අත්මිදින්නට හැකිය. පණුරෝග, බඩේ ගල්, මුත්රා මාර්ගය ආශ්රිත
රෝග, අස්ථි ආබාධ, හෘදය ආශ්රිත රෝග, ශ්රවණ පද්ධතිය ආශ්රිත රෝගවලට, කැස්ස, ඇදුම
ආදී රෝග රැසක් සුව කර ගැනීමටත් ඉන් වැලකීමටත් ඉහත ක්රමවේදය පිටිවහලක් වේ.
ආයුර්වේදයේදී මුරුංගා
හදුන්වන්නේ සාර්ථකව ආහාර දිරවීම සිදු කරන ඖෂධයක් ලෙසයි. මුරුංගා කොළ වනාහී රසවත්
මැල්ලුමකි. එහෙත් මැල්ලුමකට එහා ගිය ඖෂධීය ගුණයක් මුරුංගාවල පවතී. මුරුංගා කොළවල
ප්රෝටීන්, විටමින් සී, විටමින් බී, බී කැරොටී, කැල්සියම්, මැග්නිසියම්,කොපර්,
යකඩ, පොස්පරස්, ඛණිජලවන වැනි ගුණ රාශියක් පවතී.
මුරැංගා කොළ අමුවෙන්
අරගෙන හොදින් කොටා මිරිකා මීපැණි තේ හන්දක් එක්කර එයට තැඹිලි ගෙඩියක වතුර එක්කර
උදේ, දවල්, සවස ලෙස දිනකට තෙවරක් පානය කිරීම ආහාර ජීරණයට ඉතාමත් ගුණදායක වේ. මුරුංගා
කොළ මිටක් හොදින් අඹරා ඊට මුදවපු කිරිමේසහැදි 5ක් එකතුකර දිනපතා උදෑසන හිස්බඩ
ආහාරයට ගැනීමෙන් ගැස්ට්රයිටීස් රෝගයෙන් අත්මිදිය හැක. ශල්යකරමයකට ලක් නොකර මුත්රාගල්
දියකර හැරීමට මුරුංගා පොතුවලින් කසායක් සාදා ගත හැක. තරමක් වියලි මුරුංගා පොතු
මිටක් පමණ ගෙන වතුර පත හතර එකට සිදුවා උදේ හා සවස සති දෙකක් පමණ දිනපතා පානය
කිරීමෙන් මුත්රා ගල් අංශු බවට පත්වී දියවේ. මෙය හොදින් මුත්රා පිටවිමටත්, මුත්රා
දැවිල්ල සමනය වීමටත් ගුණදායකය.
මුරුංගාවලට දෙඹර, බඹර,
ගෝනුසු ආදී විෂට ප්රතික්රියා දක්වන විෂ නාශක ඖෂධයක් මෙන්ම සැරව ගලන තුවාල පිරිසිදු
කර ඉක්මනින් සුව කර ගැනීමේ විශ්මිත හැකියාවක් ඇත. මෙවැනි කී නොකී ගුණයන් රාශියක්
ඇති මුරුංගා එළවළුවක් ලෙස බොහෝ දෙනා ආහාරයට නොගැනීම කණගාටුවට කරුණකි. නවීන
පර්යේෂණවලින් හෙලවී තිබෙන කරුණක් නම් ශරීරයේ කොලෙස්ටරෝල් හා සීනි ප්රමාණය අඩුවීමට
මුරුංගා නිරන්තරයෙන් ආහාරයට ගැනීම යෝග්ය බවයි.
තවද සුඩානය වැනි රටවල
පවා අපවිත්ර ජලය පිරිසිදු කිරිම සදහා මුරුංගා කරලේ ඇති ඇට
භාවිතයට ගනී. මින් හෙළිවන්නේ මෙම ශාකයෙහි පවතින අද්විතීය ගුණයයි. එම නිසා අපගේ ආහාර රටාවට මුරුංගා එළවළුවක්,
මැල්ලුමක් ලෙස එක්කර ගැනීමෙන් මනා සමබර නිරෝගිමත් ජීවන පැවැත්මක් පවත්වාගත හැකි
වේ.
ඒ.ඩී.ගුණතිලක
විද්යා හා තාක්ෂණ නිළධාරී - රත්නපුර.
උපුටා ගැනීම, අන්තර්ජාලයෙනි.
0 comments:
Post a Comment