November 14, 2017

ආහාර ඇසුරුම්වල සදහන් මොනවද මේ E - අංක?

වෙළදපොලේ තිබෙන පාට පාට ආහාර වර්ගවලට අපේ නෙත සිත ඇදිලා යන්නේ නිරායාසයෙන්. කොහොමද මේ ආහාරවලට විවිධ වර්ණයන් ලබාදෙන්නේ. ඒ විවිධ වර්ණක යොදා ගැනීමෙනුයි.
මෙම වර්ණක සදහා ජාත්‍යන්තර ශ්‍රේණිගත අංකයක් ලබා දී තිබෙනවා. ඒ තමයි E - අංකය. E ශ්‍රේණිගත පරාසය E – 100 සිට E – 180  දක්වා ලබාදී අවසන්.ආහාර වර්ණක දෙයාකාරක් දැකිය හැකිය. එනම් කෘතිම වර්ණක සහ ස්වාභාවික වර්ණක වේ. ආහාර වර්ණ ගැන්වීමට රස ගැන්වීමට සහ සුගන්ධවත් කිරීමට යොදාගනු ලබන කෘතිම වර්ණක බොහොමයක් නිපදවනු ලබන්නේ ගල්අගුරු තාර (Coal tar) ආශ්‍රයෙනි. ඒවා අධික පිළිකා කාරක වගේම රෝග බොහොමයක් සදහා හේතුවන බව සොයාගෙන තිබේ.
කෘතිම වර්ණක යම් ආහාරයක අඩංගු කලහැකි උපරිම ප්‍රමාණය ආහාරයෙන් හෝ පානයෙන් කිලෝග්රූමයට මිලි ග්රූම් 100ක් පමණි. එමෙන්ම ලංකාව තුල භාවිතා කිරීමට අවසර ලැබෙනුයේ කෘතිම වර්ණක 08ක් පමණි.

 අනුමත කෘතිම ආහාර වර්ණක සහ E ශ්‍රේණිගත අංක

අනු අංකය
වර්ණකය
වර්ණකයේ පොදුනාමය
E ශ්‍රේණිගත අංකය
1
රතු
Carmosine (කාමොසින්)
E-122
2
 රතු
Poncean 4R (පොන්සීන් 4 ආර්)
E-124
3
 රතු
Erythroseine  (එත්‍රොසීන්)
E-127
4
නිල්
Indigo Carmine/Indigotine
(ඉන්ඩිගෝ කාමයින්/ඉන්ඩිගෝටයින්)
E-132
5
නිල් 
Brilliant Blue (FCF) (බ්‍රිලියන්ට් බ්ලූ)
E-133
6
කොල
Green S (ග්‍රීන් එස්)
E-142
7
කහ
Tatrazine (ටාට්‍රසින්)
E-102
8
 කහ
Sunset Yellow (සන්සෙට් යෙලෝ)
E-110

ශාක මුලාශ්‍රවලින් උකහා ගන්නා ස්වාභාවික ආහාර වර්ණක මගින් ශරීරයට අහිතකර තත්ත්වයන් ඇති නොවන අතර ශ්‍රීලංකාව තුළ භාවිතය සදහා අනුමත කර ඇති ස්වභාවික වර්ණක පහක සදහන් පරිදි දැක්විය හැක.
අනුමත ස්වභාවික වර්ණ ගැන්වීමේ ද්‍රව්‍ය

 
අනුමත ස්වාභාවික වර්ණ ගැන්වීමේ ද්‍රව්‍ය
E ශ්‍රේණිගත අංකය
01
Curcumine - ඇතැම් මාගරින් වර්ග
E.100
02
Cochineal (Carminic  acid) ඇතැම් මත්පැන් වර්ග
E.120
03
Chlorophyll
E.140
04
Caramel
E.150 b
05
Carotene (alpha beta or gamma) (From Carrots) චීස් සදහා අනුමත වර්ණකයකි
E.160 a
06
Annatto (From the reddish seed of a tropical tree) චීස් සදහා අනුමත වර්ණකයකි
E.160 b
07
Capsanthin or Capsorubin
E.160 c
08
Licopene
E.160 d
09
Beta-apo-8` Carotenoic acid
E.160 e
10
Methyl or ethyl ester of beta apo-8` Carotenoic acid
E.160 f
11
Flavoxanthin
E.161 a
12
Beetroot red (Betanin)
E.162
13
Anthocyanin
E.1 63
ඒ අනුව කෘතිම වර්ණක අඩංගු ආහාර භාවිතය අවම කොට ස්වභාවික වර්ණක සහිත ආහාර අනුභවයට හුරුවීමෙන් ලෙඩරෝග වැළදීමේ අවදානම අවම කරගැනීමට හැකිවනුඇත.

විද්‍යා හා තාක්ෂණ නිලධාරි
විදාතා සම්පත් මධ්‍යස්ථානය
කටුවන

 
 

 


 


 


 


 


 


 



 


 



 




 




 





 





 






 







 






 






 






 






 





 




 



 



 



 


 


 


 


 


 


 


 


 

 
 







 
 

 


0 comments:

Post a Comment