June 22, 2017

කොහොඹ

අප රටේ ඈත අතීතයේදී නිවසට සෞභාග්‍ය ගෙනෙනවා යන අදහසින් ගෙමිදුලේ අලංකාර ලෙස සිටවන ලද ශාකය නම් කොහොඹ ශාකයයි. මෙම ශාකයේ ස්වභාවය ඉතා ඍජු ලෙස උසට වැඩෙන අතර අතු විහිදී වැඩෙති. මෙහි විශේෂත්වය නම් පති‍්‍රකා කොටස් වලට බෙදී කැඩුණු ස්වභාවයක් උසුලයි. තවද අතු අගදී අතු කිනිති ඉතා ළඟින් පිහිටා ඇත. මෙහි මල් සුදුපාටින් පොකුරු ලෙස හැදෙනු ලබයි. සෙ. මීටර් 1 - 2 පමණ වන ගෙඩි හට ගනී. තවද මෙම ගෙඩි ඉදුණු පසු කහ පැහැයෙන් යුක්ත වේ.අප රටේ වියළි කලාපයේ බහුල ලෙස මෙම ශාකය දක්නට ලැබෙන අතර තෙත් කලාපයේ දැකීමට හැකි වේ. කොහොඹ ඹෂධීමය සහ දැවමය වටිනාකමකින් යුත් මහෝගනී පවුලයට අයත් ගසකි. Meliaceac කුලයට අයත් වූ මෙම ශාකය Azadiracta Indica  (ඇස්ඩිරැක්ටා ඉන්ඩිකා) යන උද්භිද නාමයෙන් හඳුන්වයි. මෙම ශාකය ආසියාතික රටවල් වූ  ශ්‍රි ලංකාව, ඉන්දියාව, මැලෙසියාව යන තුන් රටටම මවුබිම කර ගෙන ඇත.
Salimuzzaman Siddiqui නම් විද්‍යාඥයා කොහොඹ වල ගුණ(ප්‍රතිහෙල්මින්තික, ප්‍රතිබැක්ටීරිය, වයිරස් නසන, උපත් පාලක සහ වේදනා නාශක) ප්‍රථමයෙන් පෙන්වා දුනි.1942 දී, ඔහු විසින් තිත්ත රසයන් 3 ක් පෙන්වා දුනි.‍
ආයුර්වේදයෙහි සඳහන්වන ආකාරයට කොහොඹ තිත්තය, සීතලය, සැහැල්ලුය, වාතය නසයි, කුෂ්ඨ රෝග, ඇස්‌ රෝග, සෙම් රෝග සඳහා යොදා ගනී. ලේ පිරිසිදු කරන පණුවන් නසන ඖෂධයක්‌ පමණක්‌ නොව විෂ බීජ නාශකයකි.
වර්තමානයේ කොහොඹ ශාකයේ යුෂ ආශ්‍රයෙන් සබන්, විෂබීජ නාශක, කෘමි නාශක ඖෂධ නිෂ්පාදනය කර තිබේ.
        කෘමි නාශකයක්‌ ලෙස කොහොඹ ඇට කුඩුකර ජලයට මිශ්‍රකර එළවළු වගාවට කෘමි නාශක ඖෂධයක්‌ ලෙස පාවිච්චි කරනු ලැබේ. සෑම ගොවියෙකුම මෙය උපයෝගි කරගන්නේ නම්, ආනයනික කෘමිනාශක විෂ තෙල් වර්ග ලංකාවෙන් තුරන් කළ හැක.බෝවන රෝග පැතිර යනවිට තම නිවසෙහි ආරක්‍ෂාව පිණිස කොහොඹ කොළ නිවසේ ඉදිරිපස එල්ලා තැබීම ආදියේ සිට දමිළ හා සිංහල ජනතාව කරගෙන එන පරම්පරා පුරුද්දකි.පැපොල, සරම්ප ආදි ශරීරයේ බිබිලි දමන රෝග සුව වූ පසු තුවාල සනීප වී, කැලැල් මැකී යැමට කොහොඹ කොළ අඹරා ශරීරයේ ආලේප කරයි. නිවසෙහි ඇති කරන ගව, සුනඛ ආදී සතුන්ගේ ශරීරයේ ඇතිවූ තුවාල, මැස්‌සන්, මැක්‌කන්, පණුවන් බෝකිරීමෙන් මුදා ගැනීම සඳහා ආදියෙත් වර්තමානයේත් ගම්බද හා වන්නිකරයේත් ජනයා පාවිච්චි කරයි.
        කොහොඹ ශාකයේ පවතින ‘ජෙඩුනීන්’ නැමැති රසායනික සංයෝගය පිළිකා පියවි සෛල (Cancer Stem Cells) විනාශ කරන බව ලොව ප්‍රථම වතාවට සොයාගත් බව කොළඹ විශ්ව විද්‍යාලයේ ජෛව රසායනික අනුක ජීවවේද සහ ජෛව තාක්ෂණික ආයතනය කියයි.
        ඉන්දියාවේ සහ පාකිස්තානයේ මිනිසුන් අවුවේ වේළන ලද කොහොඹ කොළ අල්මාරි හා සහල් අසුරන භාජන සඳහා යොදා ගනිමින් කෘමි උවදුර වළක්වා ගනී. පාකිස්තානයේ උෂ්ණ කලාපයට අයත් ප්‍රදේශයන්හි මදුරුවන් පලවා හැරීම සඳහා කොහොඹ කොළ වියළා පුලුස්සයි. එසේම මෙම කොළ ඉන්දියානු උත්සව සඳහා(උදා: උගාදි උත්සවය) ද යොදාගනු දක්නට ලැබේ. කොහොඹ කොළ තවදුරටත් මුස්ලිම් ජනයාගේ මළ සිරුරු නැහැවීම සඳහා ද භාවිතයට ගනී.
අනෙකුත් ප්‍රයොජන
·         පිරිසිදු කිරීම සඳහා අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය: කොහොඹ තෙල් යොදා ගනිමින් රූපලාවන්‍ය ද්‍රව්‍ය උදා: ලෙස සබන්, හිස සෝදන ද්‍රව්‍ය(shampoo), බාම් වර්ග, ආලේපන(creams) දත් බෙහෙත් ආදිය නිපදවයි.
·         දත්බුරුසුවක් ලෙස: අතීතයේ, සිහින් කොහොඹ රිකිලි සපා දත්බුරුසුවක් හා දිව ශෝධකයක් ලෙස භාවිත කරන ලදී.
· ගස:පාරම්පරික ඉන්දියානු වෛද්‍ය විද්‍යාවේ භාවිතයන්ට අමතරව,කොහොඹ ශාකය කාන්තාරකරණය වැලැක්වීමේ උදාර මෙහෙය ඉටු කරයි.
·      පාරම්පරික ඉන්දියානු වෛද්‍යවරු රෝගින් හට සරම්ප වැනි රොග වැලදුනු විට කොහොඹ කොල මත වැතිරීම සුවදායී බව නිර්දේශ කරයි.
·         කොහොඹ මැලියම්විශේෂ ආහාර සැකසීම සඳහා එකතු කරයි.
·    රූපලාවන්‍ය ද්‍රව්‍ය : කුඩු කරන ලද කොහොඹ දලු මුහුණු ආලේප නිපදවීමට යොදා ගනී.
·         ලිහිසි තෙල් : කොහොඹ තෙල් කරත්තය රෝද ග්‍රීස් කිරීම සදහා යොදාගනී.
·    පොහොර ලෙස : කොහොඹ ඉතා හොඳ පොහොරකි.කොහොඹ පිඬැලි බෝග පල දරන්ට බහුලව යොදාගනී. උක්ගස් සහ එළවලු මෙවා බහුලව යොදා නිපදවන බෝග වේ.
·         පොත්ත : කොහොඹ පොත්තෙහි 14% ටැනින් (තද කහට වර්ගයක්) අඩංගු වේ. තවදුරටත්, එය ශක්තිමත්, ගොරෝසු කෙඳි ලබා දෙයි. මෙම කෙඳි ආශ්‍රයෙන් ඉන්දියානු ජනයා කඹ සාදාගනී.
·         මී පැණි :ආසියාවේ සමහර ප්‍රදේශ වල කොහොඹ මී පැණි ඉහළ මිලකට හිමිකම් කියයි.

අන්තර් ජාලයේ කොහොඹ සම්බන්ධ විවිධ ලිපි ඇසුරිනි
පී.ඩී.පී.ධනසේන
විද්‍යා හා තාක්ෂෙණ නිලධාරී අඹන්ගගකෝරළේ

0 comments:

Post a Comment