බොහෝ එළවලු හා පලතුරු වල ශරීර සෞඛ්යයට හිතකර විවිධ Photochemical වර්ග ගණණාවක් ඇතිබව මෑතකදී සොයා ගෙන ඇත. මේ වන විට Photochemical වර්ග දහස්ගණනක් සොයා ගෙන ඇති අතර වර්ග කිහිපයක් පමණක් අධ්යයන මට්ටමේ ඇත. දැනට කරමින් පවතින පරීක්ෂණ වලට අනුව සොයා ගෙන ඇති Photochemical වර්ග සහ දැනට හදුනා නොගත් Photochemical වර්ග යන දෙවර්ගයම ශරීරයේ බොහෝ ක්රියාකාරකම් සදහා වැදගත් වන බව එළිදරවු වී ඇත.
Photochemical යනු ශාක වලින් ව්යුත්පන්න කරන ලද රසායනද්රව්ය වේ. මෙම ව්යුත්පන්න
විටමින ඛනිජ ලවන හෝ ක්ෂුද්ර පෝෂක ලෙස සලකනු නොලැබේ. සාමාන්යයෙන් මෙම Photochemical අත්යාවශ්ය ද්රව්යයක්
ලෙස සලකනු ලැබුවේ නැත. නමුත් මෑතකදී කරන ලද අධ්යයනයන්ට අනුව මේවායේ ඇති විශේෂිත
ක්රියාකාරීත්වය නිසා මේවා මගින් ශරීරයට ආවරණ එළියක් ලබා දීමට පටන්ගෙන ඇත.
සමහර Photochemical ප්රතිඔක්සිකාරක ලෙස
ක්රියාකරන අතර ශරීරය තුල නිපදවන මුක්ත ඛණ්ඩක විනාශ කරමින් සෛල හානිවීම වලකයි.
අනෙකුත් Photochemical හෝමෝන මෙන් සෛල තුලදී කෙලින්ම ක්රියාකරයි. කෙසේ වෙතත් දැනට හදුනාගෙන ඇති
බොහොමයක් Photochemical වල ක්රියාකාරීත්වය මෙතෙක් සොයාගෙන නැත.
Carotenoids ප්රසිද්ධ Photochemical වර්ගයකි. Carotenoids අන්තර්ගත වන්නේ beta-carotene, beta-cryptoxanthin, lutein, zeaxanthin,
lycopene සහ alpha-carotene. පළතුරු සහ එළවලු වල ඉහල ප්රතිශතයකින්
ඇති කැරටොනොයිඩ නිසා ඒවා රතු පාට තැඹිලි පාට හෝ කහ පැහැති වීමට ප්රවනතාවයක් ඇත.
මෙයට හේතුව මෙම කැරොටනයිඩ දීප්තිමත් වර්ණක සංඝයක වීමය. රසකාරක ද රසායනික සම්බන්ධතාවක්
ඇති විශාල Photochemical කාණ්ඩයකි. මේවා මගින් ශරීරය තුලදී සෛල වලට පණිවුඩ රැගෙන
යන මාර්ග ලෙස කටයුතු කරයි. කැරට් තක්කාලි cantaloupe (කොමඩු විශේෂයක්) ගස්ලබු ජමනාරං
සහ බතල වල කැරොටනොයිඩ අන්තර්ගත වේ. Berries (දං වැනි ගෙඩි
වර්ගයක්) සහ මිදි රතු දම් හෝ නිල් පැහැති වර්ණ වලින් යුත්තවේ. වම්බටු සහ රතුගෝවා වල
anthocyanidin නැමති රසකාරකය අඩංගුවේ. අනෙකුත් රසකාරක අඩංගු වන්නේ දෙහි කුලයේ පළතුරු
හා ඇපල් ලුණු broccoli(ගෝවා වර්ගයක්) බොකුටු ගෝවා සැල්දරි සහ
hotpepper වල අන්තර් ගතවේ. Glucosinolates සහ lignans හටගන්නා
ගෝවා braocooli වැනි එළවලු වල ඇත. Resveratrol මිදි මිදියුෂ සමහර berries වර්ග වල
සහ වයින් වල ඇත.
Photochemical වල සෞඛ්ය බලපෑම
සැලකූවිට මේවා විටමින හා ඛනිජ ලවණ මෙන් විශාල විවිධත්වයක් ඇත. නමුත් මෙම රසායනද්රව්ය
පිළිබදව දීර්ඝ ලෙස මෙතෙක් අධ්යනය කර නැත. කෙසේ වෙතත් ප්රාථමික මට්ටමෙන් කරන ලද
අධ්යනයන්ට අනුව සමහර Photochemical වලින් ශක්තිසම්පන්න සෞඛ්ය
තත්වයක් ලබාගත හැකි බව පෙන්වා දී ඇත. පළතුරු හා එළවලු වල බහුලව පවතින carotenoids
මගින් හෘදයේ කන්තුක වාහිනී හා සම්බන්ධ රෝග සහ පිළිකා රෝග වැලදීම වැලැක්වීමට උපකාරී
වන බව සොයා ගෙන ඇත.
Resveratrol මගින් හෘදයාබාද වැළදීම
පිළිකා වැළදීම අධික තරබාරුව සහ වයසට යාමේදී ඇතිවන ලක්ෂණ අවම කිරීම සිදු කරයි.
රසකාරක මගින් හෘදආරක්ෂාව සහ ස්නායු පද්ධතිය ආරක්ෂා කරයි.
මේ අනුව විවිධ පළතුරු හා විවිධ එළවලු බහුල ලෙස ආහාරයට එකතු
කර ගැනීමෙන් නීරෝගීමත් සෞඛ්ය සම්පන්න ජීවිතයක් සදහා යෝග්ය වේ.
www.livestrong.com › Food and Drink
0 comments:
Post a Comment