May 25, 2016

අජිනමොටෝ හෙවත් MSG ඔබ හිතනවාට වඩා මාරාන්තිකයි

මොනොසෝඩියම් ග්ලූටොමේට් හෙවත් අජිනමොටෝ Chinese food වල ප්‍රධාන වශයෙන්ම අන්තර්ගතය.අජිනමොටෝ භාවිතයේ අතුරු විපාක කවරේදැයි තවමත් බොහෝ දෙනා නොදනී.විශේෂයෙන්ම ගර්භනී කාන්තාවන් අජිනමොටෝ සහිත ආහාර පරිභෝජනයෙන්  වඳභාවයට පත්විය හැකි බව සොයා ගෙන ඇත. තවද  කුඩා ළමයින්ට මෙම අජිනමොටෝ අන්තර්ගත ආහාර පරිභෝජනය බෙහෙවින්ම අනතුරුදායක බව සොයා ගෙන ඇත.
MSG හෝ ග්ලූටමික් අම්ලය අඩංගු ආහාර පරිභෝජනය නිසා රුධිරයේ ග්ලූටොමේට් මට්ටම අටගුණයත් දහගුණයත් අතර ප්‍රමාණයකින් වැඩිවේ.  මෙම ප්‍රමාණය ඉතා සුලු වුවද රුධිරයේ ග්ලූටොමේට් මට්ටම ඉහල යාම නිසා උග්‍ර රෝගී තත්වයන් ඇති විය හැක.
MSG අන්තර්ගත ආහාර නිතර නිතර  පරිභෝජනය හේතුවෙන් අග්න්‍යාශයේ ක්‍රියාකාරිත්වය වැඩිවේ.එවිට  ඉන්සියුලින් ශ්‍රාවය වැඩිවේ.මේ නිසා රුධිරයේ සීනි මට්ටම පහත වැටේ. මේ තත්වය නිසා නිතර බඩගිනි දැනේ. මෙය අධික තරබාරුවට හේතුවේ.
MSG පරිභෝජනයේ අතුරු විපාක ආරම්භයේ දී එතරම් දරුණු නොවේ. එහෙත් දිගින් දිගටම මේවා පරිභෝජනයට නැඹුරු වීමෙන් දරුණු රෝග තත්ව ඇති විය හැක. සාමාන්‍ය හිසරදය MSG පරිභෝජනයේ එක් අතුරුඵලයකි. නමුත් දිගින් දිගටම MSG පරි‍භෝජනයේ ප්‍රතිඵලයක් ලෙස මෙම සාමාන්‍ය හිසරදය, ඉරුවාරදය දක්වා වර්ධනය විය හැක. තවද නිතර මෙම රසායනය ශරීරගත වීමෙන් මුහුනේ දැවෙන ස්වභාවයක් ඇතිවේ.
ඇත. අජිනමොටෝ බාහිර neurotransmitter(එක් ස්නායුවක සිට තවත් ස්නායුවකට හෝ පේශියකට පනිවුඩ රැගෙන යන රසායන ද්‍රව්‍යයක් ) ලෙස ක්‍රියා කරයි. එමනිසා ස්නායු සෛල අධික ලෙස උත්තේජනය වීම සිදුවේ.දිගින් දිගටම මෙම රසකාරකය ශරීරගත වුවහොත් මෙම රසායනද්‍රව්‍ය  සමතුලිතතාව බිද වැටීම හේතුවෙන්  මිනිස් සිරුරේ නීරෝගීභාවයට  දැඩි තර්ජනයක් විය හැක.
MSG අධි රුධිර පීඩනය ,තෛරොක්සින් නිශ්පාදනය, දියවැඩියාව , ඇදුම, අධික තරබාරුව  සහ  අසාත්මිකතා වැනි  රෝගී තත්වයන්ට හේතු වන බව සොයා ගෙන ඇත. තවද  අනවශ්‍ය ලෙස දහදිය දැමීම ද මෙම රසකාරකය පරිභෝජනයේ තවත් අතුරු විපාකයකි.මෙම රසකාරකය පරිභෝජනයෙන් අනතුරුව ඕක්කාරය සහ සිරුරෙහි දුබලබව ඇති වනු ඇත.තවද මෙම රසකාරකය ඇසේ දෘෂ්ඨීතානයට  හානිකරයි. තවද මෙම රසකාරකය පිලිකා ඇති වීමටද  හේතු වන බව සොයා ගෙන ඇත. දිර්ඝකාලීනව මෙම රසායනය ශරීරගත වීමෙන් හෘදස්පන්දන අක්‍රමවත් වීම,හෘදයේ මාශපේෂි සිරවීම සහ පපුවේ වේදනාව ඇති වන බව සොයා ගෙන ඇත.
MSG අන්තර්ගත ආහාර ලෙස  ජු පරි‍භෝජනය සදහා  සකස්කරන ලද ඇසුරුම්කරන ලද ආහාර ,විජලනය කරන ලද සුප් පැකට්, ක්ෂණික නූඩ්ල්ස් සහ නුඩ්ලස් කප් , සියලුම ආකාරයේ සොසේජස් වර්ග  ,තක්කාලි සෝස් , සෝයා සෝස්, ටින් කරන ලද සියලුම ආහාර වර්ග සියලුම ක්ෂණික ආහාර සහ සැලඩ්ඩ්‍රෙසින් සැලකේ.මෙම සියලු ආහාර පරි‍‍භෝනයෙන් ඔබ සපුරා වැලකිය යුතුය.මෙවැනි ආහාර පරිභෝජනයෙන්  මුලුමනින්ම වැලකිය යුතුය.එසේ නැතහොත් මෙම රසායනය ඔබව සෙමෙන් සෙමෙන් මරුවා වෙත රැගෙන යනු ඇත.
Applications and Typical Use Levels (%)*

Application
Monosodium Glutamate
Dehydrated Soups and Gravies
6.00 - 8.00
Canned Meat, Sausage and Fish
0.10 - 0.20
Soups and Gravies
0.12 - 0.18
Fish (Preserved)
0.17 - 0.23
Sausage
0.27 - 0.33
Prepared Meals
0.08 - 0.14
Tomato Sauce and Ketchup
0.17 - 0.23
Mayonnaise
0.37 - 0.43
Snack Foods (Mix in Salt)
9.70 - 10.6
Soy Sauce
0.07 - 0.13
Crab, Prawn and Shellfish (Preserved)
0.07 - 0.13
http://www.ajiusafood.com/products/flavor-enhancers/msg.aspx

0 comments:

Post a Comment