August 26, 2016

කටු අනෝදා තේ කෝප්පයක රස බලමුද?

ගුයබානෝ යන නාමය නුහුරු නුහුරු නුපුරුදු නාමයකි. අනෝදා ශාකය ගුයබානෝ නමින් හඳුන්වයි. අනෝදා යනු ඖෂධයකි. අප දන්නා පරිදි අනෝදා ගෙඩිය පමණක් ආහාරයට ගත්තද අනෝදා ශාකයේ පත‍්‍රයද තේ වැනි බිම නිෂ්පාදනය සඳහා යොදා ගනී. අනෝදා ශාක පත‍්‍රයෙන් නිපදවන තේ පානය දියවැඩියාව, පිළිකාව, ආතරයිටිස් හා උෂ්ණාධික රෝග සඳහා ඖෂධයක් ලෙස භාවිතා කරයි.
අනෝදා ශාකය මල්හටගන්නා පළල් පත‍්‍ර දරන සදාහරිත ශාකයකි. නිවර්තන කළාපයේ මෙන්ම දකුණු ආසියාවේ හා පැසිපික් කළාපයේ ඇතැම් ප්‍රෙද්ශවලට ආවේණික ශාකයකි.
එම ශාකයේ සියඑ කොටස් ඒ ඒ රටවල පාරම්පරික වෛද්‍ය විද්‍යාවන්ට සමීප ඖෂධයක්වීම විශේෂ ලක්ෂණයකි.
ශ‍්‍රී ලංකාවේ කටු අනෝදා ශාකය අනෙකුත් රටවල මෙන් ආර්ථික බෝගයක් ලෙස වගා නොකෙරේ. එසේම ශ‍්‍රී ලාංකිකයන් මෙහි ඇති සුවිශේෂි ගුණාංග පිළිබදවද නොදැනුවත්ය.
කටු අනෝදාවල පිළිකා නැසීමේ ගුණය ඒ සදහා භාවිතා කරන රසායනික ඖෂධවලට වඩා 10000 ගුණයකින් ප‍්‍රභල වන බවයි. පිළිකා මර්ධනයේදී අතුරු ආභාධවලින් තොර නිරෝගී සෛල විනාශ නොකරන වටිනා ඖෂධයක් බව සොයාගෙන ඇත.

අනෝදා තේ පානය සකසා ගන්නා අන්දම (අනෝදා කොළ මගින්)

අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය:
·       පිරිසිදු ජලය ලීටර් 1 යි
·       අනෝදා පත්‍ර 40 යි (දළු භාවිතය සුදුසු නැති අතර වඩාත් වියලි කොළද සුදුසු නොවේ)

සකසාගන්නා ආකාරය:

භාජනයකට දමා ජලය හොඳින් රත්කරගන්න. රත් වූ ජලයට අනෝදා පත‍්‍ර දමා මඳ ගින්නේ විනාඩි විස්සක් පමණ තම්බා ගන්න.සාමාන්‍ය තේ පැහැයට ආ පසු නිවෙන්නට තබන්න. පැය 7-8 ක් පමණ ශීතකරණයේ තබා පානයට ගන්න.
සැලකිය යුතුයි ස්වභාවික පත‍්‍රවලට වඩා සුලගේ වේලන ලද මේරූ පත‍්‍ර භාවිත කරන්න. හිරු එළියේ හෝ උඳුනේ දමා පත්‍ර වෙලීමෙන් වලකින්න.
ආහාර ගැනීමට පෙර මේ තනා ගත් තේ පානය කරන්න. දවසට තුන් වරක් බැගින් මාසයක් තේ භාවිතා කිරීමෙන් හොඳ ප‍්‍රතිඵල ලබා ගත හැක. විශේෂයෙන් හිස් බඩ මේ තේ පානය කිරීමෙන් අඩංගු ඖෂධ ඉක්මනින් ශරීරයට අවශෝෂණය වෙයි.

වියළි අනෝදාවලින් ගුණාත්මක පානයක් (අනෝදා ගෙඩි මගින්)


පැසුණු අනෝදා ගෙඩියක් අරගෙන පුංචි කෑලිවලට කපා හොඳින් වියළා ගන්න. පසුව ඒක හොඳින් කුඩු කරගෙන සුළං නොවදින බඳුනකට දමාගන්න. දිනකට එක්වරක් හෝ දෙවරක් බැගින් උණුවතුර කෝප්පයකට ඒ වියළි අනෝදා කුඩු ස්වල්පය බැගින් මිශ්‍රකර දිනපතා පානය කරන්න. මුත්‍රාශ්‍රය ආශි්‍රත රෝගවලට, ආමාශය ආශි්‍රත රෝගවලට, පිළිකාවට, අර්ශස් අමාරුවට, පණු රෝගය ආදී රෝග රැසකට එය පොදුවේ භාවිත කළ හැකි හොඳ ඔෟෂධීය පානයක් ලෙස මෙය හැදින්විය හැක.


අන්තර්ජාලය ඇසුරිනි ( රිවිර සහ මව්බිම පුවත්පත් ලිපි ඇසුරිනි)


සැකසුම: ප්‍රිමල්ෂි ධර්මතිලක
              විදාතා සම්පත් මධ්‍යස්ථානය (කුණ්ඩසාලේ)

1 comments:

යූ ආ ගුය බා නෝ?

Post a Comment