February 19, 2016

ඉපැරණි ආයුර්වේද වෛද්‍ය ක්‍රමවල ඔසු සහ මිනුම් ක්‍රම

ඉපැරණි ආයුර්වේද වෛද්‍ය ක්‍රමවල අඩංගු ඊටම ආවේණික වූ ඔසු සහ මිනුම් ක්‍රම භාවිතා කරයි
කළං 01            - මංචාඩි 20
කළං 01            - ග්‍රෑම් 05
මංචාඩි 01         - මිලිග්‍රෑම් 250
පත 02              - මනා 01
මනා 02            - නැළි 01
නැළි 04            - ලාස් (කුරුණි) 01
මනාවක් යනු    - අඬු කෝප්ප 02කි
පතක් යනු         - අඬු කෝප්ප 01කි
නැළියක් යනු    - අඬු කෝප්ප 02කි

නොයෙක් ඇට වර්ග අනුව මිනුම් ක්‍රම
තල ඇට 03ක් යනු        - අමු ඇට 01කි.
අමු ඇට තුනක් යනු       - වී ඇට 01කි
වී ඇට 04ක් යනු           - ගුංජා (ඔලිඳ) ඇට 01කි
රත්තිකා (ගුංජා) 02ක් යනු මංචාඩි (මදටිය ඇට) 01කි. වී ඇට 08කි.

ආයුර්වේද විද්‍යාවේ ඇතැම් ඔසු වර්ගයන් හඳුන්වන නාම
දෙසඳුන් යනු                - රත් හඳුන් සහ සුදු හඳුන් වේ.
දෙදුරු යනු                    - සූදුරු සහ කළුදුරුය.
ත්‍රිපලා යනු                    - අරළු, බුළු සහ නෙල්ලිය.
ත්‍රිමධුර                          - ගිතෙල්, මීපැණි, උක් හකුරුය.
පංච මධුර                     - කිරි, උක් හකුරු, ගිතෙල්, දධි, මී පැණි.
පංචාංගය                      - මුල්, මල්, කොළ, පොතු, ගෙඩි
පස්ගෝරස                   - කිරි, දීකිරි, මෝරු, ගිතෙල්, වෙඬරු
පස්තෙල්                      - ගිතෙල්, තලතෙල්, එඬරු තෙල්, කොහොඹ තෙල්, මී තෙල්
පස් පැඟිරි                     - දෙහි, ‍දොඩම්, නාරං, යකි නාරං, පූඩලු දෙහි
පස්මල්                         - විළඳ, සමන් කැකුළු, හෙළ අබ, හී තණ, (ලද පස් මල්) සුදු මල් කැකුළු
නවරත්න                      - රතු කැට, මුතු, පබළු, මරකත, පුෂ්පරාග, දියමන්ති, නිල්කැට, ගෝමේද, වෛදූර්යය.
දසමූල                          - බෙලි, මිදි, තොටිල, පලොල්, ඇත්දෙමට, අස්වැන්න, පොල්පලා, හීන්නෙරෙංචි, එළබටු
 මුල්, කටුවැල් බටු
 









එසේම ධාන්‍ය වර්ග සම්බන්ධයෙන් පහත සදහන් දත්තද ඖෂධීය ආහාර පිළියෙල කිරීමේදී  යොදාගනී

ධාන්‍ය වර්ගය
වියලි බර
පෙගවීමෙන් පසු බර
අවශ්‍ය වතුර
තැම්බීමේ කාලය
තැම්බීමෙන් පසු බර
කව්පි (කලු)
ග්‍රෑම් 250
ග්‍රෑම් 526 (පෙගවූ කාලය පැය 5)
අඩු කෝප්ප 2 3/4
විනාඩි 35
ග්‍රෑම් 526
කව්පි (සුදු)
ග්‍රෑම් 250
ග්‍රෑම් 508 (පෙගවූ කාලය පැය 5)
අඩු කෝප්ප 2 3/4
විනාඩි 35
ග්‍රෑම් 524
කඩල
ග්‍රෑම් 250
ග්‍රෑම් 518 (පෙගවූ කාලය පැය10)
අඩු කෝප්ප 5
පැය 1 1/4
ග්‍රෑම් 512
මුං ඇට
ග්‍රෑම් 250
ග්‍රෑම් 508 (පෙගවූ කාලය පැය 5)
අඩු කෝප්ප 2 1/2
විනාඩි 45
ග්‍රෑම් 508

සකස්කළේ :
අනුෂා සාගරිකා ,විද්‍යා හා තාක්ෂණ නිලධාරි ,

0 comments:

Post a Comment