පලතුරු ක්ලයිමෙක්ට්රික් හා ක්ලයිමෙක්ට්රික් නොවන ලෙස වර්ග කෙරේ. ක්ලයිමෙක්ට්රික්
පලතුරු සම්පූර්ණයෙන් හොදින් පැසුණු පසු හා නියමිත ප්රමාණයට පැමිණි පසු ඵල නෙලා ගැනීම සිදු කළ යුතුයි.ඉන් පසු ඉදීම
සිදු වේ. අද විශාල වශයෙන් කෘත්රිම ක්රම යොදා ඉදවන්නේ මෙම වර්ගයේ පලතුරුයි. මෙම පලතුරුවල නෙලා ගත් පසු තත්වය, ද්රව ප්රමාණය,
පෘක්ටෝස් ප්රතිශතය ආදී ගුණ වැඩි වීම සිදු වේ.
ක්ලයිමෙක්ට්රික් නොවන පලතුරු ඉදුණු පසු නෙලා ගත යුතු
අතර නෙලා ගත් පසු ඉදීම සිදු නොවේ. එබැවින් නෙලා ගත් පසු කෘත්රිම ක්රම භාවිතයෙන් ඉදවීම කළ නොහැකිය.
විද්යාත්මකව සැලකූ විට ක්ලයිමෙක්ට්රික් පලතුරුවල ඉදීමේ
ක්රියාවලිය ඵලය මගින් නිපදවන එතිලීන්වලින් පාලනය වන අතර ඉදීමේ ක්රියාවලියේදී
ඵලයේ සෛලවල ශ්වසන වේගය වැඩි වී කාබන් ඩයෝක්සයිඩ් නිෂ්පාදනයද වැඩිවේ. ක්ලයිමෙක්ට්රික්
නොවන පලතුරුවල එලෙස සිදු නොවේ.
CL = Climacteric ( ක්ලයිමෙක්ට්රික්)
NC = Non-Climacteric(ක්ලයිමෙක්ට්රික්
නොවන)
පලතුරු වර්ගය
|
උද්භිද විද්යාත්මක නාමය
|
ක්ලයිමෙක්ට්රික් හෝ නොවන බව
|
කජු
|
Anacardium
occidentale
|
NC
|
අන්නාසි
|
Ananas comosus
|
NC
|
දෙහි
|
Citrus aurantiifolia
|
NC
|
දොඩම්
|
Citrus sinensis
|
NC
|
ස්ට්රොබරි
|
Fragaria sp.
|
NC
|
රඹුටන්
|
Nephelium lappaceum
|
NC
|
දෙල්
|
Artocarpus altilis
|
CL
|
කොස්
|
Artocarpus
heterophyllus
|
CL
|
පැපොල්
|
Carica papaya
|
CL
|
දූරියන්
|
Durio zibethinus
|
CL
|
තක්කාලි
|
Lycopersicon
esculentum
|
CL
|
ඇපල්
|
Malus domestica
|
CL
|
අඹ
|
Mangifera indica
|
CL
|
සැපදිල්ලා
|
Manilkara zapota
|
CL
|
කෙසෙල්
|
Musa sp.
|
CL
|
අලිපේර
|
Persea sp.
|
CL
|
පේර
|
Psidium guajava
|
CL
|
ක්ලයිමෙක්ට්රික් පලතුරුවල ඉදීමේ ක්රියාවලිය
පී.ඩී.පී.ධනසේන
විද්යා හා තාක්ෂණ නිලධාරී-
අඹන්ගගකෝරළේ
0 comments:
Post a Comment