දෙවන
වර්ගයේ දියවැඩියාව
අග්න්යාශයෙන් අවශ්යතරම් ඉන්සියුලීන් නිෂ්පාදනය නොවීම හෝ ශරීරයේ
සෛල ඉන්සියුලීන් වලට ප්රතිචාර නොදැක්වීම.
දෙවන වර්ගයේ දියවැඩියාව ඇතිවීමට ප්රධාන හේතු
ජානමය සාධක
අමතර බර වැඩිවීම හෝ තරබාරු
වීම නිසා ඉන්සියුලීන් ප්රතිරෝධය ඇතිවිය හැක. දැන් මෙම දෙවන වර්ගයේ දියවැඩියා
තත්වය, කුඩා දරුවන්, නව යොවුන්වියේ අය සහ වැඩිහිටියන්ටද
ඇතිවිය හැකි වන අතර මේ සඳහා ප්රධාන හේතුව වන්නේ ළමා කාලයේදී තරබාරු වීමයි.
පරිවෘත්තීය සහ ලක්ෂණය: ඉන්සියුලීන් ප්රතිරෝධය ඇති පුද්ගලයින්
බොහෝවිට රුධීර ග්ලූකෝස් මට්ටම වැඩිවීම, ඉණ වටා අමතර මේදය තැන්පත් වීම, අධි රුධීර පීඩනය සහ ඉහල කොලෙස්ට්රෝල්
හා ට්රයිග්ලිසරයිඩ් යන ලක්ෂණ පෙන්වයි.
ශරීරයේ සෛල අතර වැරදි සන්නිවේදනය ඇතිවීම සමහරවිට සෛල අතර වැරදි සංඥා යැවීම හෝ පණිවුඩ
නිවැරදිව සන්නිවේදනය සිදුනොවේ. මෙය සෛලවල ඉන්සියුලීන් නිපදවීමට සහ ග්ලූකෝස්
වැයකිරීමට ගැටළු ඇති කිරීමට ඉවහල් වේ.
බීටා සෛල වල ක්රියාකාරීත්වය නිසි ලෙස සිදු නොවීම: සෛල වලින් වැරදි
ප්රමාණයක් ඉන්සියුලීන් නිපදවූ විට, ඔබේ රුධීරයෙන් සීනි මට්ටම ඉහළ යයි.
එසේ රුධීරයේ ග්ලූකෝස් මට්ටම එක් වරම වැඩිවීම නිසා බීටා සෛල වලට හානි සිදුවිය හැක.
නවතම අධ්යයනයකින් කියවෙන්නේ
කෝපි පරිභෝජනය වැඩි කිරීම දෙවන වර්ගයේ දියවැඩියාව වැලඳීමේ හැකියාව අඩුකරන
බවයි.කෝපි වල chlorogenic
acid හෙවත් GGA අඩංගු බව සොයා ගෙන ඇත. කෝපි වල අඩංගු chlorogenic acid හෙවත් GGA මගින් රැධිර සීනි මට්මට පාලනය කරන බව සොයා
ගෙන ඇත.
chlorogenic acid හෙවත්
GGA රැධිරයේ අධික ලෙස මේදය එක් රැස් වීම පාලනය කරයි.මීයන්ගේ
රැධිර පරීක්ෂා වලින් මේ පිලිබදව අනාවරනය කර ගෙන ඇත.
chlorogenic acid හෙවත්
GGA කෝපි වල බහුලව ඇත. තවද GGA ඇපල් පෙයාර්ස් තක්කාලි වල බහුල වේ.
කෝපි සහ දෙවන වර්ගයේ දියවැඩියාව අතර සම්බන්ධය අළුත් සොයාගැනීමක් නොවේ. දිනකටකෝපි කෝප්ප කීපයක් පානය කිරීමෙන් මෙම දියවැඩියාව ඇතිවීමේ අවධානම අඩුවන බව මීට පෙර කෙරුණු අධ්යයන වලින්ද හෙළි වී ඇත.
කෝපි සහ දෙවන වර්ගයේ දියවැඩියාව අතර සම්බන්ධය අළුත් සොයාගැනීමක් නොවේ. දිනකටකෝපි කෝප්ප කීපයක් පානය කිරීමෙන් මෙම දියවැඩියාව ඇතිවීමේ අවධානම අඩුවන බව මීට පෙර කෙරුණු අධ්යයන වලින්ද හෙළි වී ඇත.
දෙවන වර්ගයේ දියවැඩියාවට හේතු වන පොලිපෙප්ටයිඩයක්
වන (hIAPP)
වල ක්රියාව කෝපි මගින් නිෂේධනය වන බව
පෙන්වා දී ඇත.
තවද කෝපි වල අඩංගු Cafestol සහ
caffeic
acid මගින්
ඉන්සියුලින් ස්රාවය වැඩි කරන අතර glucose අවශෝෂණය වැඩි
කරයි.එම නිසා මෙය antidiabetic
drug ලෙසද හදුන්වා දිය හැකිය.
කෝපි ප්රබල ඇන්ටිඔක්සිජන් අඩංගු පානයක් ලෙස
පර්යේෂණ වලින් පෙන්වා දී ඇත.
එහි
අදහස ඔබේ කොපි පරිභෝජනය වැඩිකිරීමට තවමත් කල්වැඩි
බවයි.කෝපි වලින් ශරීරය වියපත් විය පත් කරවීමේ අවදානම අඩු කරයි.මරණය පමා කරයි.
කෝපි පරිභෝජකයන්ගේ ආයුෂ කෝපි පරිභෝජනය නොකරන්නගේ ආයුෂට වඩා වැඩි බව පෙන්වා දී ඇත.
කෝපි පරිභෝජකයන්ගේ ආයුෂ කෝපි පරිභෝජනය නොකරන්නගේ ආයුෂට වඩා වැඩි බව පෙන්වා දී ඇත.
කෝපි වල ගුණ වලට වඩා අපි දන්නේ අගුණ පැත්තය. කෝපි වල කැෆෙන් ඇති බවද, එය මිනිස් අස්ථි දිරා යාමට හේතු වන බවද පර්යේෂකයෝ පෙන්වා දෙති. එහෙත් නවතම සොයා ගැනීම් වලට අනුව දිනකට කෝපි කෝප්ප දෙක
තුනක් පානය කිරීමෙන් වයස්ගත පෙනුමඅඩු කර ගැනීමට හැකි වන බවයි.
උපුටා ගැනීම -Science daily news