April 30, 2020
කොවිඩ් -19 සුවය ලබා අයට නැවත සැදිය හැකිද?
පෙබරවාරියේදී, ජපානයේ කාන්තාවක් කෝවිඩ් -19 ලබා
ගැනීමෙන් පසුව සියල්ල පැහැදිලි කර ඇති නමුත් දෙවන වරටත් SARS-CoV-2
වෛරසය සඳහා ධනාත්මක පරීක්ෂණයක් සිදු කළ බවට වාර්තා පළ විය . ජපානයේ මිනිසෙකු සියල්ල
පැහැදිලිව ලබා දීමෙන් පසු ධනාත්මක බව පරීක්ෂා කළ බවට වාර්තා වී ඇති අතර, දෙවන ධනාත්මක කරුණු පිළිබඳ සිද්ධීන්
චීනයෙන් ද මතු වී තිබේ.
මෙමඟින් මිනිසුන් වෛරසයට ප්රතිශක්තිය වර්ධනය නොකරනු
ඇතැයි යන බිය මතු වී තිබේ. මෙයින් අදහස් කරන්නේ, අපට effective එන්නතක් ලබා ගන්නා තුරු , අප
සැමට නැවත නැවතත් ආසාදන ඇතිවිය හැකි බවයි.
April 28, 2020
COVID-19 පෙනහලු හානිය
චීනයේ COVID-19 වලින් සුවය ලැබූ රෝගීන් අතර සමහරුන්ට දිගු කාලීනව පෙනහළු
හානි සිදුවිය හැකි බවට පළමු සාක්ෂිය පැමිණේ.
COVID-19 නියුමෝනියාව
දිවි ගලවා ගත් රෝගීන් 70 දී, 66 තිබූ පෙනහළු
හානි යම් මට්ටමක ඇත. මෙම වයිරසය මගින් පෙනහලු වල ගර්ත වලට හානි විය හැකි
බව පර්යේෂකයන් පෙන්වා දීඇත.
April 22, 2020
කොරෝනා පරීක්ෂාව
𝐌𝐨𝐥𝐞𝐜𝐮𝐥𝐚𝐫 𝐃𝐢𝐚𝐠𝐧𝐨𝐬𝐭𝐢𝐜 𝐀𝐬𝐬𝐚𝐲𝐬 (𝐑𝐓-𝐏𝐂𝐑) හෙවත්
අණුක රෝග විනිශ්චය පරීක්ෂණ
real time
RT-PCR තාක්ෂණය
ඉතා සංවේදී හා විශේෂිත වන අතර සාමාන්යයෙන් රසායනාගාරයක් තුල පැය 6 ත් 8 ත් අතර
කාලයක් ගත වුවද, විශ්වාසදායක රෝග විනිශ්චයක් පැය තුනක් තරම් අඩු කාලයකින් වුවද ලබා දිය
හැකිය. දැනට භාවිතයේ ඇති වෙනත් වෛරස වෙන්කර ගැනීමේ ක්රම සමඟ සසඳන විට, real time
RT-PCR සැලකිය
යුතු වේගයකින් යුක්ත වන අතර contamination(අපවිත්රණය) හෝ errors(වැරදි
රෝග විනිශ්චයන්) සඳහා අඩු විභවයක්
April 21, 2020
කොවිඩ් 19 ආසාදිතයෙකු හඳුනාගන්නා ආකාරය…
කොවිඩ් 19 යනු
වෛරසයක් නිසා හට ගන්නා රෝග තත්ත්වයක් වන අතර, ලෝක සෞඛ්ය සංවිධානය මෙම වෛරසය SARS-CoV-2 ලෙස නම්
කරනු ලබනවා. මෙම වෛරසය සිය ප්රවේණික ද්රව්ය ලෙස තනි දාම RNA අණුවක්
දරණ අතර මේ නිසා මෙය RNA වෛරස ඛාණ්ඩයට අයත් වනවා. වෛරසයක් යනු ඉතාම කුඩා අංශුවක් වන අතර මෙය
නිරීක්ෂණය කළ හැකි වන්නේ ඉලෙක්ට්රෝන අණ්වීක්ෂයකින්ම පමණි. මේ හේතුව නිසාම වෛරස
රෝගී තත්ත්වයන් නිෂ්චය කිරීම තරමක් භාරදූර කාර්යයක් වන අතර බොහෝවිට ඒ සඳහා වෛරසයේ
ප්රවේණික ද්රව්ය අණුක ජීව විද්යාත්මක ක්රම භාවිතා කරනු ලබනවා. මෙම ලිපිය
මඟින් දැනට මෙම කොවිඩ් 19 ආසාදිතයෙක් හඳුනා ගැනීම සඳහා භාවිතා කරන ක්රම පිළිබඳ විද්යාත්මක සොයා
බැලීමක් සිදු කිරීමට කරනු ලබනවා.
April 19, 2020
සුදු පොල් තෙල් (virgin coconut oil) කොරෝනා වෛරසයට
protocols for Virgin Coconut Oil
Study to Supplement Treatment for Coronavirus (COVID-19) & For Prevention
සුදු පොල් තෙල් (virgin coconut oil) කොරෝනා වෛරසයට ඒරෙහිව
යොදා ගැනීම පිලිබදව ප්රොටෝකෝලයක් පිලිපීනයේ පර්යේෂකින්
විසින් ඉදිර්පත් කර ඇත. VCO(virgin coconut oil) යනු සාමාන්යයෙන් ආරක්ෂිත (GRAS) ලෙස හඳුනාගෙන ඇති අතර එය ක්රියාකාරී
ආහාරයක් ලෙස සැලකේ (මරීනා 2009; ඩුමන්කාස් 2016). ක්රියාකාරී ආහාරයක් ලෙස VCO එහි ප්රතිවෛරස්
ගුණාංග වැනි කැලරි වලින් ඔබ්බට ප්රතිලාභ ලබා දෙයි.
April 16, 2020
අත්සෝදන පිරිසිදුකාරක
අත්සෝදන පිරිසිදුකාරක වෙළඳ පොලේ නැද්ද? මෙන්න විසඳුම!
කොරෝනා වෛරසය රටපුරා පැතිරීමේ
අවදානමකින් රටම වෙලී යද්දී මහජනතාව මේ වෛරසයෙන් ගැලවීමේ මාර්ග කෙරෙහි ලොකු
අවධානයකින් පසුවෙනවා. දෑත් පිරිසිදුව තබාගැනීම මේ වෛරසයයෙන් ගැලවීම සඳහා භාවිතා
කලයුතු හොඳම සෞඛ්ය පුරුද්ද බව වෛද්ය විශේෂඥයින් පවසනවා.
April 14, 2020
COVID-19 සහ BCG ඒන්නත
රටවල්
කිහිපයක පර්යේෂකයින් ශතවර්ෂයක් පැරණි ක්ෂය රෝග එන්නත අත්හදා බලමින් සිටින අතර එය
දැන් COVID-19 වසංගතයට හේතුවන නව
කොරෝනා වෛරසයට එරෙහිව සටන් කිරීමට අවශ්ය ප්රතිශක්තිකරණ පද්ධතියට ශක්තියක් ලබා
දිය හැකිදැයි සොයා බලමින් සිටිනවා.
April 13, 2020
සබන් මගින් වෛරස මැඩීම
කිරීටක වෛරසයෙන් ඇති වන තර්ජනය වර්ධනය වන විට රෝග පාලනය හා වැළැක්වීමේ මධ්යස්ථාන සහ අනෙකුත් මහජන සෞඛ්ය නිලධාරීන් අත් සේදීමේ වැදගත්කම අවධාරණය කරයි .
වෛරසය පැතිරීම නැවැත්වීමට වැළැක්වීම අත්යවශ්ය වන්නේ එය
වැළැක්වීම සඳහා තවම එන්නතක් නොමැති නිසා සහ එයට ප්රතිකාර
කිරීමට ප්රති වෛරස් නොමැති
නිසාය.
April 11, 2020
COVID-19 වසංගතයට සහ පැන්ගෝලීන්
SARS-CoV-2 කිරීටක වයිරසය ගැන වැඩිදුර දැන ගැනීමට විද්යා scientists යින් පොරකද්දී, වෛරසයේ ජෙනෝමය පිළිබඳ මෑත කාලීන අධ්යයන
දෙකක් මතභේදාත්මක නිගමනවලට එළඹුණි: එනම්,
සර්පයන්
නව වෛරසයේ අතරමැදි ධාරකයන් වන අතර,
ප්රධාන
කිරීටක වයිරස ප්රෝටීන “විකාර සමානකම්” බෙදා ගනී. HIV-1 ප්රෝටීනයක් සමඟ. දැන්,
ACS හි ජර්නල් ඔෆ් ප්රෝටියම් රිසර්ච් හි අදහස් දෙකම ප්රතික්ෂේප කරන අතර, වවුලන් සහ මිනිසුන් අතර SARS-CoV-2 සම්ප්රේෂණය සඳහා අස්ථානගත වී ඇති
පැන්ගෝලින් ලෙස හඳුන්වන සීරීම්, ඇන්ටීටර් වැනි සතුන් යෝජනා කරයි.
April 10, 2020
මුහුණු ආවරන
වෛරසය
සම්ප්රේෂණය වීම වැළැක්වීම සඳහාබොහෝ ජනයා
ගෙදර හැදූ වෙස් මුහුණු පැළඳ සිටිති. එවැනි රෙදි ආවරණ මඟින් ආසාදිත පුද්ගලයෙකුට වෙනත් කෙනෙකුට
වෛරසය පැතිරීම වලක්වනු ඇත්දැයි නිශ්චිතව දැන ගැනීමට ප්රමාණවත් දත්ත නොමැත.
April 9, 2020
කොරෝනා ප්රතිකාර
මාර්තු 28 සිට, නිව්
යෝර්ක් නගරයේ සහ හූස්ටන් හි රෝහල්වල COVID-19 රෝගයෙන් පෙළෙන රෝගීන් 11
දෙනෙකු වත්, පර්යේෂණාත්මක ප්රතිකාර ලබා ගත් එක්සත් ජනපදයේ ප්රථමයා බවට
පත්විය. එක්සත් ජනපද ආහාර හා Administration ඹෟෂධ පරිපාලනය විසින් හදිසි භාවිතය සඳහා අලුතින් අවසර දී
ඇති මෙම ප්රතිකාරය රසායනාගාරයක සංයුක්ත කර නොමැත. එය පැමිණියේ කොරොන වයිරස්
ආසාදනයෙන් සුවය ලැබූ අනෙකුත් රෝගීන්ගේ රුධිරයෙන් ය.
April 7, 2020
COVID-19 සුව වී මුදා හැරීමෙන් පසුව අසාදිත බව
නව අධ්යයනයක දී පර්යේෂකයන් සොයා ගත්තේ
මෘදු COVID-19 ආසාදනය සඳහා ප්රතිකාර කළ රෝගීන්ගෙන්
අඩක් තවමත් රෝග ලක්ෂණ අතුරුදහන් වී දින අටක් දක්වා කොරෝනා වයිරස් ඇති බවයි. මෙම පර්යේෂණ ලිපිය ඇමරිකානු තෝරසික්
සමිතියේ ඇමරිකානු ජර්නල් ඔෆ් ස්වසන හා විවේචනාත්මක
සත්කාර වෛද්ය විද්යාවේ අන්තර්ජාලය හරහා ප්රකාශයට පත් කරන ලදී .මෙහිදී අසාදනය
වූ රෝගීන් සුව වී මුදා හැරීමෙන් පසුව අසාදිත
බව පිලිබදව කරන පර්යේෂණයකි.
April 6, 2020
කොරෝනා වයිරසය ආහාර මත ජීවත් වේද?
අත්යවශ්ය සිල්ලර බඩු සහ ගෘහ භාණ්ඩ හොඳ සැපයුමක් පවතින්නේද යන්න
සහ අප සාප්පු යාමේදී ආරක්ෂිතව සිටින්නේ කෙසේද යන්න පැහැදිලි කිරීමක් අවශ්ය වේ.
වයිරසය ආහාර මත ජීවත් වේද?
මේ වන විට මිනිසුන් නිතිපතා අත් සේදීම සහ ආරක්ෂිත සමාජ දුරස්ථභාවය වැනි
පූර්වෝපායන් අනුගමනය කිරීමට පුරුදු වී
ඇති නමුත් අන්තර්ජාල
බෙදාහැරීමේ ස්ථාන සති ගණනක් තිස්සේ සම්පූර්ණයෙන්ම වෙන් කරවා ගෙන ඇති අතර, සාප්පුව වෙත යාම අත්යවශ්ය කරුණකි.
සුපිරි වෙළඳසැල් යනු බොහෝ දෙනෙකුගේ නිෂ්පාදන වලින් පිරී ඇති කුප්රකට
කාර්යබහුල ස්ථාන වන අතර සිල්ලර වෙළෙන්දෝ සාප්පු හිමියන්ට එකිනෙකාගෙන් distance ත්ව සිටීමට උපකාර කිරීම සඳහා පියවර ගැනීමට උපරිම උත්සාහයක් ගන්නා
අතරම, වෛරසයට නිරාවරණය වීමේ
අවදානම කුමක් දැයි පාරිභෝගිකයින් කල්පනා කරති.
.වයිරසය ආහාර මත ජීවත් වේද?
රජයේ ආහාර සුරක්ෂිතතා වෙබ් අඩවියට අනුව, ඔබට ආහාර වලින් කොරොන වයිරස් අල්ලා ගැනීම “ඉතා අසීරු” ය.
COVID-19 යනු ශ්වසන රෝගයකි. ආහාර හෝ ආහාර ඇසුරුම්වලට නිරාවරණය වීමෙන් එය
සම්ප්රේෂණය වන බව නොදනී.
කේම්බ්රිජ් විශ්ව විද්යාලයේ වෛද්ය අංශයේ
මහාචාර්යවරයකු වන ස්ටීවන් බේකර් පීඒ ප්රවෘත්ති ඒජන්සියට පැවසුවේ වෛරසය වෙනත් පෘෂ්ඨ යන්හි මෙන් ආහාර මත ද නොනැසී පැවතිය හැකි නමුත්
එය ඉක්මනින් මිය යන බවයි.
“වෛරසය වෙනත් පෘෂ්ඨයකට වඩා
දිගු කාලයක් ආහාර මත නොනැසී පවතිනු ඇතැයි සිතීමට කිසිදු හේතුවක් නැත,” බේකර් කියා සිටියේ, කුඩා ප්රමාණයේ වෛරස්
වලින් දූෂිත ආහාර අනුභව කිරීමෙන් ඇති වන අවදානම “සැබවින්ම අඩු” වනු ඇති බවයි.
April 5, 2020
කොරෝනා වයිරසය
නව අධ්යයනයකින් හෙළි වූයේ SARS-CoV-2 (COVID-19 වලට
හේතු වන නව කොරෝනා වයිරසයේ නිල නාමය) පරීක්ෂණාත්මක තත්වයන් යටතේ පැය
කිහිපයක් හෝ දින කිහිපයක් මතුපිට හා පැය කිහිපයක් වාතයේ පැවතිය හැකි බවයි. අධ්යයනයෙන්
සොයාගෙන ඇත්තේ එය තඹ මත පැය 4
ක්, කාඩ්බෝඩ්
මත පැය 24
ක් දක්වා සහ ප්ලාස්ටික් හා මල නොබැඳෙන වානේ මත දින 2 සිට 3 දක්වා පැවතිය හැකි
බවයි. අපිරිසිදු
පෘෂ් ඨ යක්
ස්පර්ශ කිරීමෙන් හෝ වාතයෙන් ආශ්වාස කිරීමෙන් ආසාදනය සම්ප්රේෂණය කළ හැකි බව
අධ්යයනයෙන් පෙන්නුම් කරයි , නමුත්
වායු සම්ප්රේෂණය සැබවින්ම සිදුවන්නේ සැබෑ ලෝක තත්වයන් යටතේ බව ඔප්පු නොකරයි. ළඟා
විය හැකි සියලුම පෘෂ් ඨයන්
මත සරල විෂබීජ නාශකයක් භාවිතා කිරීම හොඳ අදහසකි.
කොරෝනා
කොරෝනා
වයිරසයේ රෝග ලක්ෂණ මොනවාද?
·
උණ
·
හුස්ම හිරවීම
රෝග
ලක්ෂණ පිළිබඳ
වඩාත් සවිස්තරාත්මක ලැයිස්තුවක් සපයන ලෝක සෞඛ්ය සංවිධානය විසින් මෑතකදී
කරන ලද අධ්යයනයකින් තෙහෙට්ටුව, අස්ථි හෝ සන්ධි
වේදනාව, හිසරදය
සහ සෙම්ප්රතිශ්යාව වැනි රෝග ඇතුළත් විය. ඔබ වෛරසයට නිරාවරණය
වීමෙන් දින 2 ක්
වැනි කෙටි කාලයක් තුළ සහ දින 14
ක් වැනි කෙටි කාලයක් තුළ රෝග ලක්ෂණ මතු විය හැකිය.
හරිත තේ
සමාජයේ ප්රචලිත වී ඇති තරම්ම හරිත තේ සෞඛ්ය
සම්පන්න දැයි අපි විද්යාත්මකව විමසා බලමු.මේ
දිනවල පැතිර යනකොරෝනා රෝගයට තේ පානය සුදුසු යයි සමාජය තුල මතයක් පවති. හරිත
තේ (Green tea) ශරීර සෞඛ්යයට ගුණ යැයි සමාජයේ අදහසක්
පවතිනවා තේ මගින් ශරීරයේ ප්රතිශක්තීකරන පද්ධතිය ශක්තිමත්කරයි
කොරෝනා
දරුණු උග්ර ශ්වසන සින්ඩ්රෝම් කොරෝනා වයිරස් 2
(SARS-CoV-2) පැය තුනක්
දක්වා, තඹ මත පැය හතරක් දක්වා, කාඩ්බෝඩ් මත පැය 24 ක් දක්වා සහ ප්ලාස්ටික් මත දින දෙක තුනක්
දක්වා හඳුනාගත හැකි බව පර්යේෂකයින් සොයා ගත්හ.
මල නොකන
වානේ. ප්රතිළුල මඟින් COVID-19 රෝගයට හේතු වන SARS-CoV-2 හි ස්ථායිතාව පිළිබඳ ප්රධාන තොරතුරු සපයන අතර මිනිසුන්ට යෝජනා කරන්නේ
වෛරසය වාතය හරහා සහ දූෂිත වස්තූන් ස්පර්ශ කිරීමෙන් පසුව ලබා ගත හැකි බවයි.
පර්යේෂකයන් විසින් ඔවුන්ගේ දත්ත ඉක්මනින් සගයන් සමඟ බෙදා ගැනීම සඳහා පූර්ව මුද්රණය සේවාදායකයක අන්තර්ගත කිරීමෙන් පසු පසුගිය සති දෙක තුළ අධ්යන තොරතුරු පුළුල් ලෙස බෙදා ගන්නා ලදී.
අමු සුදුළූණු සහ පෙනහළු පිලිකා
සුදුලූනු
ලොව පුරා අවුරුදු දහස් ගණනක් පුරා භාවිතා කර ඇත. වසර 5,000 කට පමණ පෙර ගිිසා
පිරමීඩ ඉදි කළ විට සුදුලූනු භාවිතා කරන බව වාර්තාවලින් පෙන්වා දෙයි.
පැරණි
ග්රර්රීසියේ මුල් ඔලිම්පික්
ර්ක්රඩකයන් සුදුලූනුට ලබා දුන්නේ - ක්රර්ඩා වල භාවිතා කරන කාර්යසාධනය
වැඩි දියුණු කිරීමේ කාර්යයේ මුල්ම උදාහරණයයි.
පුරාණ
ඊජිප්තුවෙන් සුදුළූණු ඉන්දු නිම්නයේ පකිස්ථානය හා බටහිර ඉන්දියාවේ වර්තමාන පුරාණ
ශිෂ්ටාචාරයන් කරා ව්යාප්ත විය. එතැන් සිට, එය චීනයට පිවිසියේය.
April 4, 2020
කොරෝනා
රොනාවිරිඩේ පවුල ආටෙවිරිරිඩේ, රොනිවිරිඩේ, මෙසොනිවිරයිඩේ
සහ නයිඩෝවිරේල්ස් යන පවුල් සමඟ ඇතුළත් වේ. වෛරස් මෙම පවුල්. 4 එකිනෙකට
සමාන ගුණනයන් උපාය මාර්ග බෙදා ගනී. Coronaviridae යනු ඛණ්ඩනය නොවන තනි පටු ධනාත්මක RNA ය. ඉලෙක්ට්රෝන අන්වීක්ෂය යටතේ වෛරසය වටා
සකසා ඇති ප්රෝටීන් ප්රක්ෂේපන නිරීක්ෂණය කිරීමෙන් පසුව එය කොරෝනා ලෙස නම් කර ඇත.
කොරෝනා වයිරසයෙන් ආරක්ෂා වන්නේ කෙසේද?
මෙම
මාරාන්තික වෛරසයේ ආරම්භය මුළු ලෝකය පුරාම ව්යාප්ත වෙමින් පවතින බව ලෝක සෞඛ්ය
සංවිධානයට අනුව ලොව පුරා බොහෝ රටවල් ආක්රමනයෙන්
පසු මරණ වාර්තාකර ඇත. මෙය වේගවත් වෙනස්කම් වලට භාජනය න නව වෛරසයක් බැවින්. මෙම වෛරසයේ ගුණ සහ පැතිරීම තේරුම්
ගැනීමට වෛරස් පර්යේෂක යින්ට අපහසුය,
April 3, 2020
ප්රතිශක්ති වඩන ආහාර
සුදු
ලූණු තුල හදවත් රෝග සහ දියවැඩියා රෝග සුව කිරීමේ ලා ගුණයක් පවතී.තවද සුදු ලූණු
ශරීරයේ ප්රතිශක්ති වඩන ආහාරයක් ලෙස ආදීකාලයේ සිටම හදුන්වා ඇත.මෙම දින වල පැතිරී යන කොරෝනා රෝගයටද මෙය සුදුසු යැයි ඇතැම් මාධ්ය වල පල වේ.ඒමගින් මෙම රෝගය සුව වීමක් නොව ශරීරයට ප්රතිශක්තීකරන හැකියාවක් ලැබෙන බව පර්යේෂකයින් විසින් පෙන්වා දීඇත.